joi, 31 martie 2011

Inghetata

INGHETATA DE ZMEURA
Ingrediente:


  • 500 g zmeura
  • 400 g smantana
  • sucul unei lamai
  • 2 albusuri
  • 100 g zahar pudra
Preparare:


  1. Speli zmeura, ostrivesti cu furculita, o amesteci cu smantana si adaugi sucul de lamaie.
  2. Bati spuma cele 2 albusuri, apoi pui treptat zaharul pudra(bati in continuare pane se topeste).
  3. Amesteci spuma de albusuri cu compozitia de smantana, omogenizezi inghetata si o torni intr-un vas pe care il pui la congelator pentru 4 ore.




INGHETATA CU IAURT SI LAMAIE
Ingrediente:


  • 500 g iaurt
  • 250 g zahar praf
  • 1 lamaie si jumatate
Preparare:


  1. Bati iaurtul cu zaharul pudra pana se omogenizeaza.
  2. Dai coaja de lamaie pe razatoarea mica, o adaugi in iaurt impreuna cu zeama.Torni compozitia intr-un vas si dai amestecul la congelator pentru 5-6 ore.




INGHETATA CU NESS SI NUCA
Ingrediente:


  • 3 lingurite ness
  • 50 g nuca
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 500 g smantana
Preparare:


  1. Freci galbenusurile cu zaharul pana se albesc, bati albusurile spuma si amesteci cele doua compozitii. Pui si smantana si amesteci in continuare.Imparti compozitia in doua.
  2. O parte o torni intr-un vas si o dai la congelator, iar pe cealalta o amesteci cu nessul si cu nuca macinata.O dai la congelator.




INGHETATA DE CARAMEL
Ingrediente:


  • 175 g zahar
  • 1 l smantana groasa
  • 2 linguri apa calda
Preparare:
  1. Topesti 100 g zahar cu 1 lingura de apa. Cand capata o culoare rosiatica adaugi 2 linguri de apa calda si lasi sa fiarba pe foc mic pana obtii un sirop gros pe care il lasi la racit.
  2. Dupa ce siropul s-a raciti il amesteci cu smantana si zaharul ramas. Torni inghetata intr-o forma si o da la congelator.


INGHETATA CU ALUNE
Ingrediente:


  • 6 oua
  • 100 g alune nesarate
  • 14 linguri zahar
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 3 linguri faina
  • 1 l lapte
  • 100 g unt
Preparare:


  1. Pui alunele in cuptor sa se prajeasca.
  2. Amesteci galbenusurile cu 8 linguri de zahar, vanilia, faina si laptele si fierbi compozitia pe baie de aburi pana se ingroasa.
  3. O dai la o parte, adaugi untul si alunele prajite, apoi lasi sa se raceasca.
  4. Bati albusurile spuma cu zaharul ramas, le adaugi in compozitia de mai sus racita si dai la congelator.



INGHTETATA DE VANILIE
Ingrediente:


  • 1 l lapte
  • 8 oua
  • 8 pliculete zahar vanilat
  • 4-5 linguri faina
  • 10 linguri zahar
Preparare:


  1. Fierbi 800 ml lapte, iar cei 200 ml lapte ramasi ii amesteci cu galbenusurile, vanilia si faina. Cand laptele (cei 800 ml) dain clocot adauga compozitia cu galbenusuri si le fierbi la foc mic pana se ingroasa, amesteci mereu.
  2. Lasi sa se raceasca o ora si o amesteci cu albusurile batute spuma.
  3. Inghetata o bagi la congelator




PROFITEROL
Pentru inghetata ai nevoie de:


  • 4 oua
  • 600 ml lapte
  • 100 g zahar
  • 2 esenta de vanilie
  • 60 g ciocolaa sau o lingura de cacao
  • 6 linguri frisca
Pentru gogosele ai nevoie de:


  • 3 linguri faina
  • 2 oua
  • 125 ml apa
  • 50 g margarina
  • sare, zahar
  • 2-3 linguri sos de ciocolata
  • 2-3 linguri dulceata de zmeura
  • 200 ml frisca
Preparare-inghetata:


  1. Fierbi laptele cu vanilie si cand incepe sa clocoteasca il dai deoparte si-l lasi sa se raceasca.
  2. Intre timp freci ouala cu zaharul, le adaugi in lapte si imparti compozitia in doua jumatati. Intr-o jumatate adaugi ciocolata topita pe baie de aburi sau cacaua, iar cealalta parte ramane simpla.
  3. Fierbi ambele compozitii pe foc mic, amestecond continuu si cand s-au ingrosat le dai deoparte.
  4. Dupa ce s-au racit, agaugi in compozitie 2-3 lingurite de frisca si le dai la congelator pentru 3-4 ore.
Preparare gogosele:


  1. Pui la fiert apa cu margatina si cand clocoteste adaugi faina, amesteci 2-3 minute si o dai deoparte la racit. Incorporezi ouale pe rand, pui un praf de sare si unul de zahar si amesteci.
  2. Iei cate o lingurite din aluat, o pui in tava unsa cu margarina si dupa ce la formezi pe toate le coci la foc mare, 10-15 minute.(nu deschizi cuptorul in acest timp). Dupa ce s-au copt le umpli cu frisca batuta.
  3. Pui in cupe inghetata de vanilie, de ciocolata, gogosele umplute cu frisca.Decorezi cu frisca, sos de ciocolata si dulceata de zmeura.

INGHETATA CU CEAI VERDE
Ingrediente:


  • 500 ml frisca
  • 150 g zahar
  • 5 lingurite sau 5 plicutele ceai verde
  • 5 galbenusuri
Preparare:
  1. Pui 100 ml apa la fiert, cand clocoteste agaugi ceaiul verde, lasi sa mai dea intr-un clocot-doua si-l iei de pe foc.
  2. Freci galbenusurile cu zaharul, adauci ceaiul racit si strecurat. Fierbi compozitia pe baie de aburi amestecand mereu, pana se ingroasa. O lasi sa se raceasca.
  3. Cand e rece o amesteci cu frisca batuta si o dai la congelator.



PARFE DE CAISE
Intregiente:


  • 2,5 kg caise din compot
  • 1 si 1/2 pahar zahar
  • 3 oua
  • 1 lamaie
  • 500 g frisca
Preparare:


  1. Lasi caisele sa se scurga foarte bine si apoi le treci printr-o sita sau le mixezi  foarte bine. Stropesti piureul obtinut cu zama de lamaie ca sa-si pastreze culoarea, il omogenizezi si-l lasi deoparte.
  2. Bati ouale bine cu zaharul pana se topeste acesta din urma, adaugi piureul de caise si continui sa amesteci. Cand ai obtinut o crema spumoasa, adaugi jumatatea din cantitatea de frisca batuta bine, omogenizezi crema si o dai la frigider.
  3. Cand se serveste se poate orna cu cealalta jumatate de frisca.


PARFE DE NESS SI SCORTISOARA
Ingrediente:
  • 1 lingura ness
  • 1 lingura scortisoara
  • 300 ml frisca lichida
  • 4 galbenusuri
  • 5 linguri zahar
Preparare:
  1. Freci nesul cu 2 linguri de apa pana se dizolva si ii adaugi scortisoara.
  2. Bati galbenusurile pe baie de abur pana devin spumoase, opresti facul si lasi vasul pe baie de aburi.
  3. Amesteci zaharul cu 120 ml apa rece si fierbi pe foc mic pana se leaga ca un sirop. Il torni caldut, in galbenusurile frecate spuma si continui sa bati pana ce compozitia seraceaste(in tot acest timp lasi vasul pe baie de abur).
  4. Dupa ce s-a racit compozitia de galbenusuri incorporezi in ea nessul cu scortisoara si frisca lichida. 
  5. Dai amestecul la congelator.


PARFE DE NUCI
Ingrediente:
  • 6 galbenusuri
  • 100 g nuci
  • 3/4 l lapte
  • 6 linguri zahar
  • 1 plci zahar vanilat
  • 200 g frisca
Preparare:
  1. Freci galbenusurile cu zaharul, torni treptat laptele si amesteci.
  2. Adaugi vanilia si fierbi compozitia pe foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa, dar nu o lasi sa dea in clocot. O iei de pe foc si o lasi sa se raceasca.
  3. Amesteci cu nucile pisate si cu frisca si dai parfeul obtinut la congelator.

TORT CU CACAO, VANILIE SI CARAMEL
Ingrediente:

  • 16 oua
  • 36 linguri de zahar
  • 1 pachet unt
  • 1 l lapte
  • 3 linguri faina
  • 6 linguri cacao
  • 1 esenta de vanilie
Preparare:

  1. Fierbi laptele si-l lasi sa se raceasca.
  2. Freci galbenusurile cu 16 linguri de zahar si faina, le adaugi in laptele racit si fierbi totul pe foc mic pana se ingroasa.
  3. Compozitia de mai sus o amesteci cu untul si o lasi sa se raceasca.
  4. Bati albusurile cu alte 16 linguri de zahar si le amesteci cu crema de galbenusuri racita.
  5. Compozitia rezultata o imaprti 4 sferturi, in 2/4 din compozitie bagi cacaua, in 1/4 din compozitie esenta de vanilie, iar in cealalta parte de 1/4 adaugi cele 4 linguri de zahar ramase torite.
  6. Intr-o forma de chec torni straturile astfel: jumatata din compozitia de cacaua, toata compozitia de vanilie, toata compozitia de caramel.
IMPORTANT:
Ai grija ca dupa fiecare strat sa dai tortul la congelator pentru o ora.
Ca sa scoti tortul din forma de chec, il pui un minut intr-un vas cu apa calda.



INGHETATA CU ROM
Ingrediente:
  • 500 ml frisca lichida sau 500 g smantana
  • 150 g zahar pudra
  • 1 pliculet ceai negru
  • 5 galbenusuri
  • 50 ml rom
Prepapare:
  1. Prepari o infuzie din ceai si 100 ml apa fierbinte. Dupa 1 minut scoti pliculetul din apa si lasi ceaiul la racit.
  2. Freci galbenusurile cu zaharul si ceaiul si le pui la fiert pe baie de aburi pana se ingroasa, Stingi focul si adaugi romul.
  3. Bati frisca si o amesteci cu crema racita, apoi torni compozitia intr-un vas si o dai la congelator.


INGHETATA DE CIOCOLATA CU ALUNE
Ingrediente:

  • 150 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 3 oua
  • 100 g alune nesarate
  • 100 g ciocolata de menaj
Preparare:
  1. Bati ouale cu zaharul si laptele. Le pui la fiert la bain-marie, amestecand pana se ingroasa crema. Stingi focul si lasi crema sa se raceasca.
  2. Intre timp razi ciocolata si tai marunt alunete.
  3. Incorporezi ciocolata si alunele in crema racita, apoi torni inghetata intr-un vas si o dai la congelator.


INGHETATA IN FOI DE NAPOLITANA
Ingrediente:
  • 3 foi napolitana
  • 5 oua
  • 250 g zahar
  • 3 linguri faina
  • 6 linguri nuca macinata
  • 300 ml lapte
  • 500 ml frisca lichida
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 lingurita ness
  • 1 lingura cacao
  • 50 g ciocolata menaj
Preparare:
  1. Amesteci galbenusurile cu zaharul, faina si laptele si le fierbi pe baie de aburi pana se ingroasa.
  2. Bati frisca impreuna cu zaharul vanilat.
  3. In crema racita incorporezi nuca macinata, frisca si albusurile batute spuma.
  4. Compozitia o imparti in doua jumatati. In prima jumatata pui cacao, iar in cealalta ness.
  5. Intr-o tava dreptunghiulara, tapetata cu cu folie alimentara, asezi pe straturi: foaie de napolitana + crema de ness + foaie de napolitana + crema de cacao + foaie de napolitana.
  6. Dai inghetata la congelator.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu