Pentru blat ai nevoie de:
- 300 g zahar
- 2 linguri faina
- 8 oua
- 100 g cacao
- 100 ml apa
- 1 varf de cutit bicarbonat
- 1 lingurita zeama de lamaie
- 1 pachet margarina
- 1/2 fiola de esenta de rom
- 2 linguri coaja rasa de portocala
- facultativ 50 g de nuci
- 50 ml lapte
- 1 plic praf de frisca
- 2 lingurite ness
- 1 lingura cacao sau 50 g ciocolata de menaj
Fierbi zaharul cu apa si torni siropul fierbinte peste cacao, amestecand continuu.
Lasi sa se raceasca putin, iar apoi adaugi pe rand galbenusurile, amestecand dupa fiecare. Separi 2/3 din compozitie si o amesteci cu faina, bicarbonatul stins cu zeama de lamaie si albusurile batute spuma separat.
Tapetezi o tava cu hartie pergament, o ungi cu margatina si torni compozitia.
Pui blatul la foc moderat in cuptorul preincalzit.(cand este gata,il scoti din cultor si il lasi sa se raceasca)
Cum procedezi pentru crema:
Freci margarina spuma, apoi adaugi compozitia cu cacao ramasa(1/3 din cantitatea de la blat), esenta de rom, coaja rasa de portocala si amesteci sa se omogenizeze.
Intinzi crema peste blat si o nivelezi cu un cutit.
Cum procedezi pentru decor:
Bati frisca impreuna cu laptele si cand este aproape gata adaugi nessul.
Acoperi prajitura cu frisca,iar pe deasupra cerni cacao sau razi ciocolata.
O dai la rece 1 ora.
PRAJITURA CU CAPSUNI, FRISCA SI IAURT
Pentru blat ai nevoie:
- 5 oua
- 250 g zahar
- 5 linguri ulei
- 15 g faina
- 1 plic zahar vanilat
Aprinzi focul la cuptor sa se incalzeasca in timp ce pregatesti prajitura.
Separi ouale.Albusurile le bati spuma si adaugi zaharul treptat, apoi galbenusurile pe rand, zaharul vanilat, iar pe urma, alternand, uleiul cate putin si faina.
Ungi cu margarina si tapetezi cu faina o tava, torni aluatul si il coci timp de 25-30 de minute, la foc potrivit.
Lasi blatul sa se raceasca, iar apoi il tai in doua foi(pe orizontala).
Pentru crema ai nevoie de:
- 450 d iaurt cu aroma de capsuni
- 350 ml frisca lichida
- 2 plicuri gelatina de tort
- 75 g zahar pudra
- 300 g capsuni
Pui gelatina la inmuiat 1/2 ore intr-un pahar cu apa rece.
Intre timp, tai capsunile felii si bati frisca spuma.
Topesti apoi gelatina inmuiata pe bain-marie si o lasi sa se raceasca.
Amesteci intr-un vas: frisca, iaurtul, zaharul pudra si la sfarsit gelatina. Dai crema la frigider pentru 5 minute, apoi o scoti si adaugi capsunile, amestecand usor.
Asezi crema intre cele doua foi de blat.
Pentru decor ai nevoie de:
- 2 plicuri gelatina pentru tort rosie
- 4 linguri zahar
- capsuni
Presari capsunile taiate pe toata supafata prajiturii.
Prepari gelatina dupa instructiunile de pe plic, o lasi sa se raceasca(fara sa se intareasca) si o torni peste fructe.Dai prajitura la rece 2-3 ore.
CIOCOLATA DE CASA
Ingrediente:
- 250 g unt
- 250 g zahar
- 50 ml lapte
- 100 g cacao
- 150 g lapte praf
Amesteci zaharul cu apa si le fierbi pe foc mic pana se formeaza un sirop gros.
Adaugi apoi cacao in laptele praf si le amesteci, apoi le pui treptat in siropul fierbinte, apoi incorporezi si untul.
Torni compozitia formata intr-o tava unsa cu unt si o dai la rece pana a doua zi.
CREMA DE CIOCOLATA SI CAFEA
Ingrediente:
- 4 oua
- 100 g ciocolata
- 100 g unt
- 4 linguri de zahar
- 1 lingura cafea preparata
1.
- Freci galbenusurile spuma cu 2 linguri de zahar pe baie de aburi.
- Topesti apoi ciocolata si o amesteci cu galbenusurile frecate.
- Pui untrul cate un pic ca sa iasa crema fina, torni cafeaua preparata si racita si omogenizezi.
- Cu zaharul ramas bati albusurile spuma, apoi le incorporezi on crema de ciocolata.
- Pui crema in frigider si o poti orna cu piscoturi.
CUBURI DE GHEATA
Pentru blat iti trebuie:
- 4 oua
- 1 lingura zahar
- 1/2 plic praf de copt
- 2 linguri cacao
- 2 linguri faina + faina pentru uns tava
- ulei pentru uns tava
- 1/2 pachet de margarina
- 1 budinca de vanilie
- 250 ml lapte
- 75 g zahar
- 1 esenta de rom
- 150 ml apa
- 100 g zahar
- 200 ml frisca lichida
- 1 lingura cacao
Bati albusurile cu zaharul, iar apoi adaugi galbenusurile, praful de copt, cacaua si faina.
Torni compozitia in tava unsa cu margarina si tapetata cu faina, si o pui la copt.
Pregatesti siropul asa:
Fierbi apa cu zaharul, pana se topeste acesta, apoi adaugi esenta de rom.Cand blatul s-a racit, il insiropezi.
Pregatesti crema asa:
Pui laptele la fiert. Amesteci zaharul cu praful de budinca si le pui peste lapte.Amesteci continuu, sa nu se formeze cocoloase si o dai la o parte la racit.
Freci margarina, pana devine o pasta moale, o adaugi peste budinca racita si omogenizezi.
Torni crema peste blat si o intinzi uniform.
Pentru decor procedezi asa:
Bati bine frisca si o torni peste crema si pudrezi cu cacao.
PRAJITURA CU CIOCOLATA
Pentru blat iti trebuie:
- 6 albusuri
- 200 g zahar
- 1/2 plic praf de copt
- 3 linguri faina
- 200 g migdale
- 1 lingura cu varf de cacao
- 1 pachet de unt
- 6 galbenusuri
- 150 g zahar
- 10 linguri lapte
- 1 lingura caco
- 80 g ciocolata menaj
Zdrobesti migdalele.
Bati albusurile spuma pe abur impreuna cu zaharul, apoi adaugi praful de copt, faina, migdalele si cacaua.
Coci blatul intr-o tava vreme de 20-25 minute.Dupa ce s-a copt, il scoti din tava si il lasi sa se raceasca, iar apoi il tai in doua foi.
Pregatesti crema sa:
Freci galbenusurile cu zaharul.Adaugi laptele, cacaua si ciocolata si amesteci crema pe baie de aburi, pana se ingroasa.
O lasi sa se raceasca si o amesteci cu untul.
Asamblare:
Blat + 3/4 crema + blat +1/4 crema.
Prajitura o decorezi cu ciocolata rasa.
PRAJITURA CU CAPSUNI SI PESMET
Ingrediente:
- 4 linguri pesmet
- 500 g capsuni
- 200 g unt
- 200 g ciocolata neagra
- 150 g zahar
- 6 oua
- 400 g frisca
- coaja rasa de lamaie
- 1 esenta de vanilie
Freci galbenusurile cu zahar, apoi adaugi untul frecat spuma.
Dai 150 g ciocolata pe razatoare cu ochiuri mari, le adaugi in compozitia de galbenusuri(de mai sus), apoi incorporezi coaja rasa de lamaie, pesmetu, asenta de vanilie si albusurile batute spume.
Torni compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt si o coci la un foc potrivit timp de 35 de minute.
Cand e gata lasi blatul sa se raceasca si il tai in doua foi.
Preparare crema:
Frisca o bati si in ea pui capsunile taiate.
Asamblare:
Blat + crema +blat
Prajitura o imbraci in frisca si o decorezi cu ciocolata ramasa.
PRAJIRUTA CU CAPSUNI SI GLAZURA DE CIOCOLATA
Pentru blat iti trebuie:
- 3 oua
- 3 linguri faina
- 3 linguri zahar
- 1/2 plic praf de copt
- 6 galbenusuri
- 4 linguri faina
- 1/2 l lapte
- 250 g margarina
- 250 g zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 1 kg capsuni
- 6 albusuri
- 250 g ciocolata
- 8 linguri zahar pudra
- 2 linguri cacao
- 3 linguri ulei
- 3 linguri apa clocotita
Bati spuma albusurile cu zaharul, adaugi treptat faina, galbenusurile si praful de copt.
Torni compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si o coci la foc potrivit 30 minute.
Pregatesti crema asa:
Freci galbenusurile cu faina, agaugi laptele si fierbi compozitia pe baie de aburi pana se ingroasa. O lasi sa se raceasca, apoi o amesteci cu margatina frecata spuma, cu zaharul si cu vanilia.
Speli capsunile si le tai in jumatati.
Pregatesti spuma asa:
Pe aburi bati albusuile cu zaharul, pana devin lucioase.
Pregatesti glazura asa:
Amesteci zaharul pudra cu cacaua, uleiul si apa clocotita.
Asamblare:
Blat + 1/2 crema + capsuni + 1/2 crema +spuma + glazura.
PRAJITURA FANTASTICA
Pentru foaia 1 iti trebuie:
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 4 linguri faina
- 1 lingura cacao
- 6 albusuri
- 1 cana zahar
- 1 cana faina
- 1 cana nu ca taiata marunt
- 1 cana visine fara samburi din compot
- 6 galbenurusi
- 200 g zahar
- 3-4 plicuri zahar vanilat
- 250 g margarina sau unt
- 300 ml compot de visine
- 1 plic praf de budinca de capsuni sau zmeura
Freci galbenusurile cu zaharul, adaugi albusurile batute spuma, faina si cacaua(omogenizezi aluatul).
Il torni intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si-l coci la foc potrivit 25 de minute.
Pregatesti foaia 2 asa:
Bati albusurile spuma cu zaharul, adaugi vanilia, faina, nucile si visinele scurse.
Pui compozitia in aceasti tava in care ai copt prima foaie si o coci la foc potrivit 30 minute.
Pregatesti crema asa:
Freci galbenusurile cu zaharul si le fierbi pe baie de aburi pana se ingroasa. Le lasi sa se raceasca, apoi le amesteci cu vanilia si untul.
Asamblare:
Insiropezi prima foaie cu un sirop fiert dintr-o ceasca de apa si o lingura de zahar.
Foaie 1 + crema + foaie 2
Budinca o fierbi in zeama de compot pana se ingroasa si o torni peste prajitua.
.
CREMA DE CIOCOLATA ALBA SI LAMAIE
Ingrediente:
- 250 g ciocolata alba
- 1 lamaie
- 150 ml smantana
- 4 albusuri
Topesti ciocolata pe baie de aburi si o dai deoparte, amesteci sa se raceasca putin apoi incorporezi smantana.
Bati albusurile spuma si le adaugi in crema de ciocolata, apoi amesteci cu grija, de sus in jos sa nu se lase compozitia.
La final pui treptat coaja rasa si zeama de lamaie, apoi o dai la frigider.
TRIUNGHIURI CU CIOCOLATA SI MERE
Ingrediente pentru blat:
- 250 g unt sau margarina
- 250 g zahar pudra
- 6 oua
- 1 plic zahar vanilat
- 1/2 lingurita scortisoara
- 60 g cacao
- 750 g mere
- 350 g faina
- 1 plic praf de copt
Ingrediente pentru glazura:
- ciocolata
Preparare:
Merele spalate si curatate se dau pe razatoarea mare.
Untul sau margarina se bate spuma cu ajutorul mixerului la viteza mare. Se adauga zaharul pudra si se bate in continuare pentru a obtine o crema fina. Se incorporeaza usor ouale(unul cate unul), zaharul vanilat si cacaua.
Faina se amesteca cu praful de copt, apoi se adauga in compozitie.
La final se adauga merele rase, amestecandu-se cu o lingura pana se omogenizeaza aluatul.
Se toarna compozitia intr-o tava acoperita cu hartie pentru copt si se intorduce in cuptorul preincalzit. Timp de coacere: 30-35 de minute.
Ornare:
Topesti ciocolata si o asezi peste prajitura, poti sa o ornezi cu ce doresti sau o lasi doar cu ciocolata.
COSULETE DIN CIOCOLATA
Pentru cosuletele din ciocolata ai nevoie de:
- 250 g ciocolata neagra
- 100 g ciocolata alba
Pentru spuma de sampanie ai nevoie de:
- 2 albusuri
- 75 g zahar
- 1 plic gelatina
- 3 linguri apa
- 300 ml sampanie
Pentru decor ai nevoie:
- fructe
Preparare cosulete.
Iei cateva pahare si le pui la congelator cateva minute.
Topesti ciocolata neagra pe baie de aburi, la fel procedezi si cu cea alba.
Iei cate un pahar din congelator si cu ajutorul spritului faci cate o linie in interiorul paharului cu ciocolata alba. Acoperi locurile libere cu cea neagra. Dai paharele la congelator pentru 30 de minute.
Preparare spuma:
Bati albusurile cu zaharul.Pregatesti gelatina asa cum scrie pe plic, dupa care incorporezi sampania. Dupa care amesteci cele 2 compozitii.
Bati frisca lichida cu mixerul, apoi cu ajutorul unei linguri, incorporezi usor compozitia de gelatina.
Scoti paharale din congelator si le pui intr-o cratita cu apa fierbinte, le lasi un minut, apoi, cu grija scoti cosuletele din pahar.
In cosuletele de ciocolata pui crema de sampanie si le ornezi cu fructe. Le dai la frigider pentru 45 de minute.
ACEASTA COMPOZITIE ESTE PENTRU 4 PORTII.
CREMA DE VISINE
Ingrediente:
- 250 ml lapte
- 1 plic budinca de ciocolata
- 1 plic zahar vanilat
- 1 compot de visine
- 250 g branza telemea
- 2 linguri margarina
- 200 ml frisca
- 1 lingura zahar
- 1 plic intaritor de frisca
- 2 linguri de friscaciocolata rasa
Preparare:
Budinca de ciocolata o pregatesti cu laptele asa cum scrie pe plic, apoi o torni intr-un castron si o lasi sa se raceasca.
Scurgi visinele din compot.
Branza telemea o freci cu margarina si zaharl vanilat, apoi o amesteci cu budinca racita.
Bati frisca spuma cu zaharul si intaritorul.
Intr-un vas pui crema de budinca si branza, apoi asezi visinele si pe deasupra pui frisca.
Presari pe deasupra ciocolata rasa, iar restul de ornare il faci cum doresti.
SALATA DE FRUCTE
Ingrediente:
- 1 portocala
- 2 mere
- 2 prune
- 2 kiwi
- 2 banane
- 1-2 chiorchini struguri
- 50 ml lichior
- 100 g frisca
Preparare:
Cureti fructele de coaja, le tai bucatele mici si le pui intr-un bol de salata. Adaugi lichiorul si amesteci usor. Dai bolul la rece pentru o ora.
Cand se serveste se pune frisca si se orneaza dupa buul plac.
PRAJITURA CU CREMA DE CAPSUNI
Pentru 2 blaturi ai nevoie de:
- 4 oua
- 130 g zahar
- 160 g faina
Pentru crema ai nevoie:
- 250 g zahar
- 250 g unt
- 1 ou
- 200 g capsuni
- 2 plicuri zahar vanilat
Cum procedezi pentru blaturi:
Pentru un blat bati 2 albusuri spuma cu un praf de sare, freci 2 galbenusuri cu 75 g zahar si amesteci cele 2 compozitii. Adaugi si 80 g faina, omogenizezi compozitia si o torni intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Coci blatul la foc potrivit. La fel procedezi cu pentru blatul 2.
Cum procedezi pentru crema:
Amesteci zaharul cu 50 ml apa si o picatura de otet si il fiergi pe foc mic pana se topeste zaharu si obtii un sirop legat.
Freci untul cu vanilia, il amesteci cu siropul de zahar racit si dupa ce s-a omogenizat incorporezi si oul batut.
Speli capsunile si pastrezi cateva pentru decor., iar pe celelalte le tai marunt si le amesteci cu 2/3 din crema.
Ansamblare:
Blat 1 + 2/3 crema(cu capsuni) + blat 2 + 1/3 crema(fara capsuni)
si decorezi cu capsunile ramase.
prajiturile tale sunt cele mai gustoase!Cristina Onita
RăspundețiȘtergere