Pentru blat iti trebuie:
- 3 oua
- 80 g zahar
- 40 g faina
- 40 g amidon
- 1 plic zahar vanilat
- 1 lingurita praf de copt
- 10 ml ulei
- 200 g ciocolata alba
- 2 oua
- 60 g unt
- 1 plic zahar vanilat
- 200 g frisca + 300 ml lapte
- 4 rondele de ananas
- 50 g de capsuni
- 1 kiwi
- 1 portocala
- 2-3 bucati de mere
- 50 g coacaze rosii
- 2 felii mandarine
- 200 gr frisca
- 1 plic gelatina incolora
- 300 g ciocolata neagra de menaj
- 1 panglica colorata
Bati albusurile spuma de la cele 3 oua cu un praf de sare. Adaugi zaharul, galbenusurile, zaharul vanilat si uleiul. Amesteci faina si amidonul impreuna cu praful de copt. Amesteci bine si pui compozitia intr-o forma de tort imbracata in hartie de copt.
Blatul il bagi la cuptor timp de 20 de minute, la un foc potrivit.
Preparare crema:
Ciocolata si untul le topesti la bain-marie, pana obtii o crema.
Bati frisca cu laptele.
Cele 2 albusuri le bati spuma, apoi adaugi, zaharul, zaharul vanilat,galbenusurile,ciocolata topita si 200 g frisca.
Asamblare:
Rastorni blatul intr-o farfurie, cu fundul in sus si il insiropezi cu sucul scurs de la fructe.
Blatul se taie in doua si se pune o parte din crema si cateva fructe.Cealalta parte de crema o vom folosi la ornarea tortului.
Tortul se tine in frigider timp de 4 ora pentru a se intari crema.
Ornare:
Ornarea se face cu frisca si cu diferite fructe.
Dizolvi gelatina asa cum scrie pe plic, apoi o intinzi peste fructe.
Ciocolata neagra de menaj o topesti pe baie de abur si o intinzi pe o foaie de copt. Dupa ce s-a racit, cu un cutit bine incins in foc tai dreptunghiuri din ciocolata, pe care le asezi de jur imprejurul tortului-se formeaza un ''gardulet''.
Acest gardulet il legi cu o panglica colorata.
TORT CU IAURT
Ingrediente:
Ingrediente:
- 150 g biscuiti sfaramiciosi
- 15 g gelatina
- 1 lamaie
- 1 kg iaurt natural
- 80 g zahar
- 300 g frisca
- 100 g unt
- 200 g capsuni pentru decor
Preparare:
- Speli lamaia, razi coaja si storci sucul.
- Dizolvi gelatina si o amesteci cu 2 linguri de iaurt, dupa care pui totul in restul de iaurt.
- Topeste untul si il amesteci cu biscuitii sfaramiciosi.
- Intr-o forma de tort pui hartie de copt.Cu mana, asezi biscuitii si untul si presezi astfel incat sa intinzi compozitia pe toata suprafata formei.
- Frisca se bate si se amesteca cu crema de iaurt, iar apoi se pune peste biscuiti.
- Se da tava la frigider pentru 3 ore.
- Dupa cele 3 ore, marginile tortului se desprind si se ajeaza pe un platou.
- Tortul se orneaza cu capsuni.
TORT DE STRUGURI
Ingrediente:
- 7 oua
- 2 plicuri zahar vanilat
- 225 g zahar
- 50 g faina
- 50 g amidon
- 1 lingura cacao
- 2 lingurite praf de copt
- 1 chiorchine de strugure ab
- 1 chiorchine de strugure negru
- 2 plicuri gelatina(pentru inchegat)
- 1 lamaie
- 250 ml vin alb
- 400 ml frisca lichida
- 100 g ciocolata
- 2 linguri zahar pudra
- sare
Preparare blat:
Bati 3 albusuri spuma cu 3 linguri de apa, cu 1 plic zahar vanilat, cu un praf de sare si cu 125 g zahar. Adaugi cele 3 galbenusuri, amesteci si peste compozitia obtinuta cerni faina, amidonul, cacaua si praful de copt. Amesteci cu grija sa nu se lase compozitia.
Torni compozitia intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt si o dai la cuptor pentru 30 de minute, la foc moderat.
Preparare crema:
Freci cele 4 galbenusuri ramase cu 100 g zahar si cu vanilia ramasa pana obtii o crema fina si alba.Adaugi coaja rasa si zeama de lamaie, vinul, 200 ml frisca batuta si, la final, cele 4 albusuri batute spuma.
Speli boabele de struguri albe si negre si le adaugi in crema pragatita.
Gelatina o dizolvi in 100 ml apa race, apoi o topesti 5 minute pe baie de aburi.Cand e gata o iei de pe foc si o amesteci pana la temperatura la care poti sa o testezi cu degetul. O amesteci cu crema si o dai deoparte.
Ansamblare:
Tai blatul copt si racit in doua si il insiropzi cu un sirop de apa cu zahar sau cu lichior de fructe.
Asezi o parte din tort pe o tava s torni crema de struguri, iar apoi asezi si a doua parte din blat.
Tortul se da pana a doua zi la frigider.
In ziua urmatoare imbraci tortul cu frisca si il ornezi cu boabe de struguri si ciocolata rasa.
TORT SIMPLU
Pentru blat iti trebuie:
- 3 oua
- 2 linguri de amidon
- 1 lingura cu varf de faina
- sare
- 1 lingura apa
- 1 lingurita praf de copt
- 200 g unt
- 150 g zahar pudra
- 2 linguri ness
- 250 g frisca
- diverse fructe
Separi galbenusurile si albusurile.Galbenusurile le amesteci cu amidon si cu praful de copt.Albusurile le bati bine cu telul sau cu mixerul, adaugi apa(pentru a creste cantitatea de albus) si putina sare.Incorporzi galbenusurie si faina.
Tapetezi tava de tort cu ulei si hartie pergament, torni compozitia si dai la cuptor.
Dupa ce s-a racit blatul, il tai in doua parti egale.
Crema se pregateste cu ingredientele de mai sus si o intinzi pe cele doua blaturi.
Imbraci tortul cu frisca si ornezi cu diverse fructe.
TORT RAPID CU VANILIE SI CACAO
Ai nevoie de:
- 1 kg smantana
- 6 linguri de zahar
- 4 linguri de cacao
- 1 esenta de vanilie
- 1 esenta de rom
- 2 plicuri gelatina(de inchegat)
Bati smantana cu zaharul pana se topeste, apoi imparti frisca obtinuta in jumatate.
Intr-o parte din compozitie pui cacaua, esenta de rom si un plic de gelatina dizolvata dupa instructiunile de pe plic, amesteci cu grija si torni compozitia intr-o forma de tort unsa cu margarina, iar apoi o dai la frigider.
Cealalta parte din compozitie o amesteci tot cu un plic de gelatina si cu esenta de vanilie.Dupa 30 de minute o torni peste cealalta compozitie si dai tortul la frigider pentru 2 ore.
Dupa cele 2 ore tortul se poate orna cu frisca.
TORT CU CREMA DE CONIAC
INGREDIENTE:
Pentru blat:
- 6 oua
- 250 g zahar
- 125 g faina
- 1 plic zahar vanilat
- 1 praf de copt
- 100 g amidon
- hartie de copt
- 1 lingura de unt pentru forma
- 4 albusuri
- 3 linguri zahar
- 2 linguri zeama de lamaie
- 100 ml coniac
- 250 g frisca
- 2 plicuri gelatina
- 4 lingurite ness
- 3 linguri zahar pudra
- 100 ml apa
- 100 g frisca
- 1 lingura cacao
- 1 longura ness
- boabe de cafea
Preparare blat:
- Freci galbenusurile cu 100g zahar si zaharul vanilat, apoi adaugi nessul dizolvat in 50 ml apa calda, faina, amidonul si praful de copt.
- Albusurile se bat spuma impreuna cu restul de zahar.
Cele 2 compozitii de mai sus se amesteca si se pune intr-o forma unsa si tapetata. coci blatul 40 de minute, la foc mijlociu.
Preparare crema:
- Inmoi gelatina in 100 ml apa rece. Bati albusurile spuma cu zaharul pe baie de aburi.
- Incorporezi in frisca albusurile, zeama de lamaie si coniacul, apoi gelatina topita la bain-marie.
Cele doua compozitii se amesteca.
Preparare sirop:
Fierbi in cateva clocote ingredientele.
Asamblare:
Tai blatul in 3 foi si le insiropezi, iar dupa aceea pe fiecare foaie asezi cate un strat de crema.
Tortul il dai la frigider pentru 3 ore, iar dupa aceea il decorezi cu frisca, nes, cacao, boabe de cafea...fiecare dupa preferinta.
TORT CU NUCI SI LICHIOR DE MIGDALE
Pentru blat ai nevoie de:
- 150 g ciocolata amaruie
- 5 oua
- 120 g unt
- 100 g zahar
- 200 g nuci macinate
- 50 f faina
- 1 plic praf de copt
- 1 lingura de unt
- 1 lingura de faina pentru forma
- 3 plicuri gelatina
- 100 ml lichior de migdale
- 700 ml frisca lichida
- 100 g ciocolata
Topesti ciocolata la bain-marie si il pui la racit.
Separi albusurile de galbenusuri.Albusurile le bati spuma.
Freci untul spuma cu zaharul, apoi adaugi treptat galbenusurile, ciocolata rece, nucile, praful de copt, faina cernuta, iar la sfarsit incorporezi aceasta compozitie in spuma de albusuri.(amesteci de jos in sus).
Torni compozitia intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina si coci blatul timp de 30 de minute la foc mijlociu.
Lasi blatul sa se raceasca, iar apoi il tai in doua foi.
Cum procedezi pentru crema:
Pui gelatina la inmuiat timp de 10 minute in 100 ml apa rece, apoi o topesti pe baie de aburi si o lasi sa se raceasca(fara sa se inchege).
Bati 500 ml frisca si o amesteci cu lichiorul si gelatina.
Asamblare:
Asezi primul blat in forma detasabila, torni crema, acoperi cu blatul ramas si dai la rece pentru 1 ora.
Imbraci tortul in frisca ramasa si il decorezi cu ciocolata.
TORT REGINA MARIA
Pentru blatul 1 iti trebuie:
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 4 linguri faina
- 1 lingura cacao
- 5 galbenusuri
- 5 linguri faina
- 5 linguri zahar
- 1 ceasca cu nuca
- 1 ceasca cu bucati de ciocolata
- 1 ceasca cu stafide
- 1 ceasca visine din compot
- 5 galbenusuri
- 10 linguri zahar pudra
- 3 linguri cacao
- 5 linguri lapte
- 450 g unt
- 8 linguri zahar pudra
- 4 linguri cacao
- 3 linguri apa fiarta
- ulei
Bati albusurile spuma cu zaharul pana se intaresc, apoi adaugi treptat galbenusurile, faina si cacaua. Torni compozitia obtinuta intr-o farma de tort unsa cu unt si tapetata cu faina. Coci blatul la foc potrivit aproximativ 30 de minute.
Prepari blatul 2 asa:
Bati albusurile cu zaharul pana se intaresc, apoi incorporezi pe rand faina, ciocolata maruntita, nuca, visinele fara samburi si stafide. Dupa ce s-a copt primul blat, il scoti pe un suport de lemn, ungi forma cu margarina si pui compozitia cu visine si nuca. Coci blatul la foc potrivit 25-30 de minute.
Prepari crema asa:
Freci galbenusurile cu zaharul pana devin spumoase, apoi adaugi cacua si laptele si fierbi compozitia pe foc mic pana se ingroasa. O lasi sa se raceasca, apoi incorporezi treptat untul.
Prepari glazura asa:
amesteci zaharul cu cacaua, apa fiarta si uleiul pana obtii o glazura.
Asamblare:
Blatul 1 il tain in doua foi pe care le insiropezi cu zeama din compot.1/2 din blatul 1 + 1/2 crema + blatul 2 + 1/2 crema + 1/2 din blatul 1.
Imbraci tortul cu glazura obtinuta.
TORT EVANTAI CU KIWI SI MANDARINE
Pentru blat ai nevoie de:
- 6 albusuri
- 6 linguri de zahar
- 6 linguri de faina
- 1 plic paf de copt
- 1 lingura ulei
- 3 oua
- 9 linguri de zahar
- 3 plicuri zahar vanilat
- 1 cutie de 250 g crema mascarpone
- 2 plicuri gelatina
- 1 cutie compot de ananas
- 5 kiwi
- 5 mandarine
- 100 ml cafea concentrata
- 100 g ciocolata alba menaj
- 100 g ciocolata neagra menaj
- 150 g piscoturi de sampanie
- 300 g frisca batuta spuma
Bati albusurile spuma tare cu zaharul si praful de copt, apoi adaugi faina si amesteci foarte incet.
Ungi forma de tort cu ulei si o tapetezi cu faina pe margini, iar pe fund o tapetezi cu hartie.Coci blatul la foc potrivit.
Cum procedezi pentru crema:
Separi ouale si bati albusurile spuma tare cu 6 linguri de zahar.
Freci galbenusurile bine cu 3 linguri de zahar, zaharul vanilat si crema mascarpone, apoi incorporezi spuma de albusuri amestecand usor.
Dizolvi gelatina in cateva linguri de apa pe baie de abur,o lasi sa se raceasca, apoi o adaugi in crema si omogenizezi amestecand incet.
Cum asamblezi tortul:
Intorci blatul si tai din partea de jos o foaie de grosime 1 cm, pe care o tai in sferturi, apoi fiecare sfert de foaie in alte cateva bucati , in raze.
Insiropezi cealalta parte(mai groasa) de blat cu sirop de la compotul de ananas si o asezi pe un platou.Pui pe blat putina crema , peste care asezi piscoturile inmuiate in cafea concentrata, fructele taiate cuburi, crema si frisca.
Bucatile taiate din foaia de blat de grosime 1 cm, le asezi in forma de evantai
Ornare:
Ungi tortul pe margine cu frisca si decorezi cu kiwi si mandarine. Decorezi deasupra cu frunze de ciocolata, realizate din ciocolata alba si ciocolata neagra torita pe baie de abur, apoi intinsa cu pensula pe frunze diferite(ai grija sa dezlipesti ciocolata de pe frunze numai dupa ce le-ai tinut la frigider).TORT CU CIOCOLATA SI BEZEA
Pentru foi ai nevoie de:
- 4 albusuri
- 280 g zahar
- 1 lingura zeama de lamaie
- 4 galbenusuri
- 140 g zahar
- 60 ml lapte
- 100 g ciocolata simpla
- 1 esenta de rom
- 1 pachet de unt
- 100 ml frisca
Bati albusurile spuma cu zaharul si zeama de lamaie., pe baie de aburi pana se tin de tel.
Imparti spuma in 3 parti egale.
Tapetezi o tava cu hartie de copt, o ungi cu ulei si intinzi o parte din spuma, presari putin zahar si o coci la foc foarte mic, cu usa cuptorului intre-deschisa timp de 30 de minute.
Coci si celelalte doua foi in acelasi mod.
Cum procedezi pentru crema:
Freci galbenusurile cu zaharul, adaugi laptele si ciocolata rasa, apoi le freci pe aburi pana se ingroasa putin.Lasi compozitia obtinuta sa se raceasca, apoi o amesteci cu untul si cu esenta de rom.
Asamblare:
foaie + crema + foaie + crema + foaie
Ornezi cu frisca.
TORT CU CIOCOLATA SI STRUGURI
Pentru blat iti trebuie:
- 6 oua
- 200 g zahar
- 300 g faina
- 100 g smantana
- 1/2 plic praf de copt
- 25 g cacao
- 50 g ciocolata amaruie
- 50 ml ulei
- 500 g frisca
- 300 g struguri
- sirop de zmeura
- 200 g ciocolata amaruie
- 50 g smantana
Separi ouale. Bati albusurile spuma, adaugi zaharul, continui sa bati pana cand amestecul se intareste din nou.Torni faina, praful de copt si cacaua.
Topestei 50 g ciocolata pe baie de aburi si adaugi peste aluat.
Ungi o tava potrivita cu unt si o tapetezi cu faina si torni compozitia. Coci blatul 45 de minute la foc moderat.
Preparare-crema:
Frisca o amesteci cu strugurii.
Preparare-glazura:
Topesti ciocolata pe baie de aburi, adaugi smantana si amesteci.
Ansamblare:
Tai blatul rece in 2 foi. Ungi fiecare foaie cu 2-3 linguri de sirop de zmeura.
Foaie + crema + foaie + glazura.
TORT CU CREMA SI GLAZURA DE PRUNE
Ingrediente:
- 2 oua
- 225 g zahar
- 120 g faina
- 250 ml vin rosu
- 600 ml frisca
- 150 ml suc de portocale
- 50 g ciocolata alba menaj
- scortisoara
- 3 plicuri gelatina(pentru inchegat)
- 1 kg prune
- 2 plicuri gelatina rosie(pentru decorat)
- sare
- 1/2 lingurita praf de copt
Bati spuma ouale cu 2 linguri de apa fierbinte, 75 g zahar si un varf de cutit de sare. Incorporezi apoi treptat faina cu praful de copt.
Torni compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina, o dai la cuptor.
Cum procedezi pentru crema:
Speli jumatate din spune, le cureti de samburi si le pui intr-o cratita cu 150 ml vin rosu, 100 g zahar si putina scortisoara si le fierbi cu capac 8-10 minute. Pasezi apoi fructele fierte si lasi piureul sa se raceasca.
Inmoi gelatina pentru inchegat intr-o ceasca de apa rece, o fierbi apoi pe baie de aburi si o amesteci cu piureul de prune.
Bati frisca, o amesteci cu ciocolata topita pe baie de aburi si cu piureul de prune aproape racit.
Cum procedezi pentru glazura:
Speli prunele ramase(500 g), le scoti samburii si le pui la fiert cu 100 ml suc de portocale si vinul ramas, adaugi gelatina rosie dizolvata in 2 linguri de suc de portocale. Dai totul intr-un clocot.
Ansamblare:
Blat + crema + glazura
TORT DE SAMPANIE
Pentru blat iti trebuie:
- 5 oua
- 150 g faina
- 50 g amidon
- 4 linguri ulei
- 150 g zahar pudra
- 1 plic zahar vanilat
- 1 praf de copt
- sare
- 1/2 lamaie
Pentru crema iti trebuie:
- 2 oua
- 75 g zahar pudra
- 2 plicuri gelatina
- 400 ml sampanie
- 500 ml frisca lichida
- 1 lamaie
- 50 g stafide
- 1 esenta rom
- 50 g ciocolata de menaj
Pregatesti blatul asa:
Bati albusurile spuma cu un praf de sare si cu zaharul. Pui alternativ galbenusurile, uleiul, faina in ploaie, praful de copt stins cu zeama de lamaie, esenta de vanilie si amidonul.
Torni compozitia intr-o forma de tort rotunda unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt. O dai la cumptor pentru 25 de minute. O coci la un foc potrivit.
Pentru crema ai nevoie:
Lasi stafidele la inmuiat in apa calda cu esenta de rom.
Freci galbenusurile cu zaharul pana se albesc si pui compozitia pe baie de aburi si amesteci. Adaugi zeama si coaja rasa de la o lamaie. Amesteci compozitia pana se ingroasa, apoi o dai deoparte si o lasi sa se raceasca.
Apoi incorporezi albusurile batute spuma cu un praf de sare, 250 ml frisca batuta si stafidele inmuiate si scurse de zeama.
Dai crema putin la rece.
Ansamblare:
Tai blatul in 3 foi, pe care le insiropezi cu sampania ramasa.
Foaie 1 + 1/2 crema + foaie 2 + 1/2 crema + foaie 3.
Ornezi tortul cu frisca si ciocolata rasa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu